IMG_5136_filmgrain.jpgHeel soms op weg naar mijn werk of terug naar huis vanuit Roosendaal overvalt me een gevoel van bewuste dankbaarheid.. Dankbaar voor mijn gezinnetje; dankbaar voor mijn familie; dankbaar voor de fijne vrienden om me heen; dankbaar voor mijn leuke baan en collega’s; dankbaar voor ons mooie huis kortom gewoon dankbaar voor mijn leven zoals het is. Op zo'n moment overvalt me een gevoel van geluk en ziet zelfs in mijn geval de snelweg er prachtig uit. Ook realiseer ik me dan ineens dat ik hier veel te weinig bij stil sta en altijd maar "bezig" ben met dingen die komen en gaan. Zo ook met mijn eigen zoontje, ik ben maar bezig met corrigeren en tussen de bedrijven door hol ik samen met zoonlief van de ene naar de andere activiteit, zonder eigenlijk de tijd te nemen om mij af te vragen of dit wel is wat Thomas wil en of ik de inmiddels spaarzame tijd samen niet bewuster, rustiger moet indelen.
 
Onlangs ontving ik een dvd "The Secret" van buren van ons, die zij mee uit Amerika hadden genomen. In Amerika zou het een hele hype zijn en ook in de shows van Oprah Winfrey  schijnt "The secret" "hot" te zijn. Want waar gaat het nu eigenlijk allemaal om. Het begint met een hedentijds verhaal van iemand die bij toeval een naar het schijnt "zeer oud geschrift met een bijzondere openbaring" vindt. De openbaring komt hierop neer dat je in je leven alles kunt krijgen wat je maar wilt. Die spreuk kennen we al natuurlijk, "als je maar wilt kun je alles bereiken" horen we vaak in talkshows. "The secret" echter blijkt meer te zijn dan dat, er wordt daadwerkelijke uitgelegd hoe je dit "ultieme" geluk kunt bereiken.
 
Waar het op neer komt is, dat als je maar vaak genoeg herhaalt tegen jezelf dat je iets wilt hebben, dit ook bewaarheid zal worden. Je mag daaraan ook een tijdslimiet koppelen en moet er actief dagelijks mee bezig zijn zonder aan de uitkomst te twijfelen. Heel belangrijk is dat je op voorhand al dankbaar bent voor hetgeen wat je wilt bereiken. Door hier dagelijks mee bezig te zijn ga je er ook daadwerkelijk in geloven en door al deze "positieve" gedachten zorgt de energie in je lichaam ervoor dat je dit uitstraalt in het universum van energie en bereik je uiteindelijk hetgeen je wilt. Voorbeelden werden ook gegeven, bijvoorbeeld iemand die op dat moment weinig inkomen had en in een magazine een foto zag van een prachtige villa. Hij knipte dit plaatje uit en hing het boven zijn bed zodat hij er elke dag naar kon kijken met de gedachte dat dit prachtige huis op een dag van hem zou zijn. Een tijdslimiet werd ook gegeven om dit doel te bereiken van ongeveer een jaar. In de show van Oprah bleek deze man de schrijver van het boek "The secret" te zijn en werd deze persoon binnen een aantal jaren multimiljonair met de verkoop van zijn boek. Binnen vijf jaar woonde hij ook daadwerkelijk in de villa van het plaatje boven zijn bed. Oprah was hierover zeer enthousiast, "dat is precies wat ik de mensen in mijn shows duidelijk wil maken" zei zij enigszins geëmotioneerd. "Als je er maar helemaal voor gaat, positief en vooral dankbaar bent dat het gaat lukken dan wordt je droom werkelijkheid".
 
Het was absoluut een feelgood dvd met een hoop enthousiaste reacties en nog meer succesverhalen. Gelukkig kon ik tot mijn opluchting ook een iets meer op praktijk gerichte reactie ontdekken, want het klonk allemaal prima, met mijn Hollandse nuchterheid en aangeboren wantrouwen was ik niet echt overtuigd. Een sympathieke reactie op de dvd vertelde rustig dat er wel iets meer gedaan moet worden dan naar een plaatje boven je bed kijken en denken dat dit is wat je binnen een jaar wilt bereieken. "Als je iets wilt moet je er wel wat voor doen...maar dan krijg je het ook" was zijn wat meer genuanceerde commentaar. "En de clue is dat je hier vooral alvast dankbaar voor moet zijn".
 
In deze woorden zit natuurlijk een grote waarheid verscholen, maar willen de mensen dat wel? Zo nu en dan zijn er dingen die je graag wilt hebben maar je laat het niet altijd gebeuren. Je kunt er bijvoorbeeld een week mee bezig zijn in gedachten maar dan eisen de hedendaagse beslommeringen algauw je aandacht weer op. "Achja het gaat toch niet gebeuren en eigenlijk heb ik niet veel tijd om er aan te werken" is dan de gedachte. Helemaal fout volgens "The secret", maar niet volgens de praktijk wellicht. Vaak ben je tevreden met je leventje zoals het is en heb je weinig behoefte tot verandering of sta je er gewoonweg niet bij stil. En al zou je aan "grotere" dingen denken dan nog heb je niet de energie en het uithoudingsvermogen om er non-stop mee bezig te zijn. De meeste van ons hebben een baan, gezin en sociale activiteiten zodat er weinig tijd overblijft voor "extreme" wensen. Is het daarom misschien dat er in verhouding zo weinig "rijken" rondlopen op deze aardbol, terwijl "The secret" nu immers voor een miljoenenpubliek toegankelijk is gemaakt en het geheim van "rijkdom en geluk" is ontrafeld voor de "gewone" burger.
 
Eigenlijk is het begrip geluk relatief en heeft het voor iedereen een andere betekenis, waar de één tevreden mee is, is voor de ander minder belangrijk. En zolang je maar gelukkig bent met hetgeen of degene waar je gelukkig van wordt is je leven toch geslaagd? Het is niet voor een ander te bepalen wat jouw geluk zou moeten zijn, zolang je iedereen hiermee in zijn waarde laat is er helemaal niets om ongelukkig over te zijn?  Waarom zou je meer willen?
 
Voor degene die meer willen is er in ieder geval een weg volgens "the secret" en als je die wilt inslaan dan zul je eraan moeten werken. Je kunt je afvragen wat het is wat je precies wilt bereiken in je leven en of je op de goede weg bent en of  je hedendaagse kantoorbaan werkelijk is wat je wilt en hetgeen is waar je altijd al van droomde toen je nog op school zat. Waar was je vroeger goed in en wat vond je leuk? Waren er dingen waarmee je anderen kon boeien en waarom is dat allemaal op de achtergrond geraakt en ben je een totaal andere weg ingeslagen? Kun je hier alsnog iets mee gaan doen en heb je de mogelijkheid om ervoor te gaan of hoe creëer je die mogelijkheid? Je zult er wel wat voor over moeten hebben maar op de één of andere manier sta je op zo'n moment meer open voor nieuwe impulsen; nieuwe kansen en nieuwe ideeën. Doordat je hier meer open voor staat kom je ook daadwerkelijk deze "opportunities" tegen en is het gemakkelijker hiervoor te kiezen. En van het één komt het ander en zo langzaam maar zeker begint een idee zich te vormen in je hoofd en weet je steeds duidelijker welke kant je op moet gaan. Waar het allemaal toe zal leiden weet je op dat moment nog niet maar dat je op de goede weg bent is voor jou een zekerheid. Alles wat je nu moet doen is die weg volgen en open te staan voor alle kansen die zich onderweg voordoen. Het doel komt nu in zicht..
 
"The secret" is voor mij zo'n moment in de auto, een moment van totaal gelukkig zijn en het besef hebben dat dat is wat je hebt bereikt in je leven en dat je daar bewust dankbaar voor bent. Mijn enige doel is dat ik nog heel veel van die momenten wil meemaken en daar ben ik bij voorbaat oprecht dankbaar voor...!